ÁRUCSOPORTOK
 
Növénytámaszok
Metszőollók
Metszőollók
Rávágós ollók
Szüretelő ollók
Egyenes élű ollók
Egyéb ollók
Fűrészek
Sövénynyírók
Kötözőeszközök
Egyéb kertészeti eszközök
 
 
BEJELENTKEZÉS
 
Azonosító:   
Jelszó:   
 
 

 
 METSZŐOLLÓK
 
A metszés hagyományos eszközei a különféle ollók. Kézi, pneumatikus, hidraulikus és elektromos mozgatású változataik léteznek.

A kézi ollók marok- és karos változatban készülnek. Előbbiek 20 mm-es, utóbbiak 35 mm ágátmérőig alkalmazhatók folyamatos munkában.

A pengék kialakítását tekintve két változatot különböztethetünk meg: a mellévágó és az üllős ollókét.

A mellévágó pengés ollók szerkesztői arra törekednek, hogy a vágás a lehető legkisebb erővel legyen elvégezhető. A pengék aszimmetrikusak és íveltek. Az előbbi következtében a metszendő ágrész közel kerülhet az olló tengelyéhez, így kisebb erővel történhet a vágás. Az íves pengék következtében a vágás különleges fajtája, a metszés fokozottan érvényesül. Tapasztalatból tudjuk, amit mérések is igazolnak, hogy metszéssel - más néven csúsztató vágással - bizonyos esetekben kisebb erőkifejtés szükséges. A kisebb erőkifejtés közben a vágó él hosszabb utat tesz meg a vágandó anyagban. Ebből következően csak akkor érdemes csúsztatva vágni, ha biztosított a „kenés”, vagyis a penge és a metszendő anyag között kicsi a súrlódó erő. Ez az eset élő, nedvdús lombozatnál áll fenn, ezért általános szabály, hogy mellévágó ollóval ilyen élő, zöld állományt metsszünk.

Az üllős ollók egyetlen pengéje két oldalról élezett, mely zárás során puha fémből készült sík felületen (üllőn) ütközik fel. Az él a lehető legrövidebb úton vágja át a gallyat, hogy a késél és metszendő anyag közötti súrlódó erő rövid úton hasson. Az üllős metszőollókat száraz gallyak, vesszők vágására célszerű tehát alkalmazni.

Az alacsony beruházás-igényű, teljesen kézi erőre alapozott metszési munkákhoz a marok olló (20 mm átmérőig) és karos olló (35 mm-ig) mellett a vastagabb ágak vágásához keretes vagy merev pengéjű fűrész szükséges.
 
 
© 2006 - PROMA KFT.